BIOGRAFIJA I DOGADJAJI

°°°NASE ~~~SELO~~~NAS~KRNJIN°°°


Biografija***Nemanja Lukić***

 

Nemanja Lukić je rođen 25.11.1951.godine u selu Cvrtkovci kod Doboja. Pjevati je naučio od oca Jovana i starije braće,a prvi put je počeo pjevati 1963.godine kao dvanaestogodišnjak,a pjevao je sa rođakom i prijateljem Nenadom Narićem.

  U svojoj karijeri je snimio 6 ploča singlica,i mnoštvo kaseta i CD-a,video kaseta i DVD-a. Svoju prvu ploču je snimio za Derventski List u kojem je urednik tada bio Mate Kovačević,a bilo je to davno,24.05.1974.godine. Pjevali su Nemanja Lukić i Ninko Tutnjević,uz muziku braće Grujić. Snimili su dvije pjesme: držo sam te ko na dlanu vode i žao mi je mladih dana.

Druga ploča je snimljena 27.04.1977. a pjevali su Nikola Todić,Rade Gojković i Nemanja Lukić,a naslov ploče je oj mladosti i momačko doba. Violinu je svirao Petar Blagojević, a šargiju Nemanja Lukić i Nikola Todić. Ploča je izašla za tadašnji PGP-RTB. Isti dan je snimljena ploča pod nazivom Porodica Todić ,Mara i Slavica,na kojoj šargiju svira Nemanja. Dalje ćemo nabrojati po godinama izdavanja kaseta slijedećih grupa:

1980.godine Nemanja snima ploču gdje pjeva sa braćom Gojković i Nedom Andrić,te snimaju poznatu pjesmu kad potjeraš stado svoje. Na ploči sviraju Momčilo Lazić violinu i Nemanja Lukić šargiju.

1981.godine izlazi ploča pod nazivom Raspjevani Bosanci,a pjevaju Nemanja Lukić,Rade Gojković i Nedo Andrić. Violinu svira Đokan Jeremić a šargiju Nemanja. Pjesme na toj ploči su:Pogodi nas vijest iz Crne Gore i Neću zbog nje piti ni pjevati. Iste godine izlazi i prva kaseta stari jarana pod istim nazivom.

1982.godine izlazi druga kaseta Stari jarana i singl ploča,pjevaju Nemanja i Rade Gojković,a sviraju Vojin Miletić violinu i Nemanja šargiju.

1983.Stari jarani,pjevaju Nemanja,Rade Gojković i Ljubo Đukić.Violinu je svirao Velimir Maksimović – Velo i šargiju Nemanja.Iste godine izlazi kaseta pod nazivom Cvrtkovački veseljaci,a pjevali su Nemanja Lukić i Ninko Tutnjević,a svirali sin i otac Marko Marković violinu i Stanoje Marković šargiju.Iste godine 1983. Izlazi još jedna kaseta gdje pjeva Nemanja. Izvorna grupa pod nazivom Dobojski sevdah,sa naslovnom pjesmom šic,mic,miciko. Pjevaju Nemanja Lukić,Milorad Kerić i Milovan Cvijanović.Violinu svira Milorad Kerić a šargiju Nemanja.

1984.godine grupa Nemanja i Biseri pod naslovom sretna ti svadba draga.Pjevaju Milorad Malbašić i Nemanja Lukić.Sviraju Ivo Kajišić violinu i Milorad Kerić šargiju.

1985.godine izlazi kaseta Bosanski biseri,gdje pjevaju Milorad Kerić i Nemanja Lukić.Sviraju Marijan Tokić violinu i Marko Janjiš šargiju.

Poslije slijede tri kaseta izvorne grupe Čujo i Nemanja gdje pjevaju Jozo Čujić i Nemanja Lukić.Prva je izašla 1988.godine pod nazivom Bosno,Bosno u srcu te čuvam .Na kaseti su svirali Džepina Josip violinu,Tomo Bilić šargiju i grupa PRO-EF.(Muzafer,Tahir i Damir Zubčević i Damir Ćutić). Kaseta je izašla za video produkciju Brod. Druga kaseta pod nazivom Ti se varaš ako misliš mala je izašla 1990. A violinu je svirao Nezir Zahirović,a šargiju Tomo Bilić. I treća 1991. Pod nazivom Ja odlazim u tuđinu.Violinu svira Ivan Martić i šargiju Marinko Lepan.

1990. godine izlazi i kaseta pod nazivom Svetini prijatelji gdje pjevaju Nemanja Lukić,Grujica Miletić i Sveto Nakaradić.

1991.ponovo izlazi kaseta Stari jarani u sastavu Rade i Milan Gojković i Nemanja Lukić.Violinu svira Slavko Grujičić – Vidara a šargiju Sofren Ilić.Naziv kasete je neka meni Bosne,a kasetu je izdao Viktor produkcija. Iste godine izlazi kaseta grupe Svetini prijatelji – našeg oca crna zemlja skriva,gdje pjevaju Nemanja,Velo i Sveto,a sviraju Velo i Nemanja.

1994.- Naše vrijeme,pjevaju Nemanja i Duško Petrić a sviraju Perica Stjepanović i Goran Blagojević.1995. – Božur – šljiva ranka.Pjevaju Nemanja i Milovan Railić,a sviraju Boro Daradan i Drago Kovačević – Kočo.Slijede još dvije kaseta grupe Božur 1996. I 1997.

1998.Nemanja i Đorđe Petrović – Đoša.Violinu svira Dragan Toprek i šargiju Goran Blagojević.iste godine izlazi i kaseta grupe Svetini prijatelji,gdje pjevaju Nemanja,Sveto i Duško,a sviraju violinu Duško Petrić i šargiju Slavko Grujičić – Vidara.1998.još izlazi i prva od tri kasete Raspjevani Dervenčani.Pjevali su Nemanja Lukić,Vojko i Vlado Vujičić uz muziku Siniša Malić violina i Marko Marković šargija. 1999 i 2000 izlazi tri kasete grupe Slaven i Nemanja (Slaven Vujičić i Nemanja Lukić).Sviraju Velo Maksimović i Nikola Tubić – Nidžo. 1999. Godine izlazi i kaseta grupe Dobojski biseri gdje Nemanja pjeva sa Tomom Grbić,uz muziku Perica Stjepanović  violina i Siniša Malić šargija.Kaseta nosi naziv NATO pakt.

 2000.još izlazi Dobojski biseri,pjevaju Nemanja,Tomo Grbić i Velo Gojković,a sviraju violinu Velo Maksimović i šargiju Tomo Grbić.

  2001.Naše vrijeme – u tuđini sam obolio,pjevaju Nemanja i Duško a sviraju Velo i Nidžo.

 2002.Stari pjevači Nešo i Nemanja,gdje pjevaju Nemanja i Nešo Pijetlović,a svirajuDragan Toprek i Goran Blagojević.

 2004.Gajske lutalice,a pjevaju Nemanja i Cvjetko Lazić – Cvijo, a sviraju braća Borić Siniša i Milenko.

  2006 i 2007 izlaze dvije kasete grupe Štrbački zvuci,gdje pjevaju Nemanja i Brane Savković,a sviraju violinu Ivan Martić i šargiju Siniša Savković,a na drugoj još nastupa na šargiji Aco Nikolić.

  2007.još izlazi kaseta Sveto i Nemanja (Nemanja i Sveto Nakaradić),a svirali su violinu Ivan Martić i Nikola Tubić – Nidžo šargiju.

  2009.Gajske lutalice (Nemanja i Cvijo),a sviraju Dragan Vidaković i Aco Nikolić.

 2010.još jedna kaseta grupe Gajske lutalice,a pjevaju Nemanja Lukić,Cvjetko Lazić – Cvijo i Milan Milanović – Benco,a sviraju Ivan Martić violinu i Nikola Tubić – Nidžo šargiju. Iste godine izlazi još jedna kaseta pod nazivom Momačke noći,a pjevali su Nemanja Lukić i Zvonko Šimunović. Violinu je svirao Dragan Vidaković i šargiju Aco Nikolić.

Trenutno radi (pjeva) sa Vjekom Antolovićem u izvornoj grupi Bosanski žubor.


Čitajući ovu biografiju vidimo o kakvom se pjevaču radi,pjevaču koji spada u sam vrh izvorne muzike. Nabrojali smo 19 izvornih grupa sa kojima je snimao ploče i kasete, a ove godine 2011. Nemanja priprema još jednu kasetu,ali naziv grupe i sastav nećemo odati jer Nemanja tako želi,ali možemo reći da će to biti dvadeseta grupa sa kojom snima.

To je bila nadamo se kompletna diskografija,i ukratko biografija pjevača izvorne muzike koji kako smo već rekli spada u sam vrh izvornog melosa. Za tri godine će biti 40 godina aktivnog  bavljenja izvornom muzikom,a nadamo se da će nas još dugo uveseljavati svojom pjesmom i svirkom,što su naše iskrene želje.

  Držo sam te ko na dlanu vode i žao mi je mladih dana dvije su pjesme koje su izašle na prvom albumu,odnosno prvoj ploči koja je izašla 1974.godine. Spomenute pjesme sa Nemanjine prve ploče možete preuzeti  
OVDJE

Dole niže se nalazi bogata galerija slika (omota) sa kaseta izvornih grupa gdje je nastupao (pjevao i svirao) Nemanja Lukić.

 

 

zbq8de7f6osikpp9kyy.jpg2p7lldze7485t1trdx3i.jpgdvr52qq0o03u6fup1hg4.jpg11gfuwrdreixkvd2ub.jpgu46zrm3ch9ftoq9bauv3.jpgsjlk9dln7fqoo84r9vu.jpge0symfrwiis5radrj6l.jpgvyxllhvr5lwoyyqyzfz.jpg017fy6to8ju570avj3l.jpg

w3zavy4ezcjrxp6w1yk1.jpgc8ldyezk25g6pf3fu12.jpguieruq6sseuqs3ddch.jpg0voh5upjydckzvueoeuu.jpg

5yket2h0ny7mbtythzc.jpg835klvjd83awmzfzpzcw.jpgrs7k8x50c6rjdrsnsr.jpg

yo5k138kh0cfnimw53p5.jpg3578vxnzmdclbttv1k8y.jpga5wywmy42lagmbozjun.jpg

wg8evmyuustrul9xy5lb.jpgv5l55dofgnk25f4bq0p1.jpglnkqpnkbo2cojbl3bekg.jpg

5wqhcja0qj74rxxwg5fb.jpgwyldb8x7ab48z2my6i20.jpguvk5e9edj5w8jzyw6yxz.jpg

cz3vyg5nvkjjrov02hwc.jpgk8xxvki06jviit5d620.jpggba1543gv0uq0bx2y8w.jpg

cq35kjmiow7r77s7og1.jpg3f37qhfyfekqqf308bo1.jpggrr0sj922i7zuuuem2ji.jpg

 


 

 

Bogdanu Marković fazani jedu iz ruke

bOGDAN mARKOVIC

 

 28.08.2011  Cvrtkovci

Bogdan Marković (65) iz sela Cvrtkovci, kod Doboja, dvije decenije uzgaja ukrasnu perad.

Njegovim dvorištem slobodno se šetaju zanimljivi fazani i ukrasne kokoške, a patke uživaju u specijalno za njih pripremljenom bazenu sa vodom, dok se u posebnim odajama nalaze papagaji i golubovi.

"Prvo sam počeo da uzgajam paunove, pa sam prešao na fazane, patke, ukrasnu živinu. Sve to volim, volio bih i više da nabavim", kaže Marković.

Fazani su najbrojniji, a pažnju posjetilaca privlače oni koji svojim izgledom ne podsjećaju na fazane, nego na rijetke tropske ptice.

"Imam tragopane, koji su rijetki, plavouhe, bjelouhe, zlatne dijamantske, prilično su lijepi, ima dosta vrsta fazana, ali sam odabro te, pošto mi se sviđaju, mirni su, nisu plašljivi, lijepo se množe", priča Marković.

On ističe da od trenutka kada se izlegu iz jaja mlade fazane uzima u ruke i navikava ih na njegovo prisustvo, pa kada odrastu jedu mu iz ruke.

Planira u domaćinstvu uz pomoć poznanika iz Mostara ugosti mladunče kengura

"Kod mene svaki fazan hoće iz ruke da jede, tako se navikne. Svakodnevno sam sa njima i oni primijete ljubav, a nastojim da baš budem dobar prema njima, da ne budem nikada strog, da ne galamim na njih, da ih ne plašim, pa i oni to vide i prihvatili su me", naveo je Marković, te dodao da su sloboda, zdrava prirodna hrana i ljubav ono što svojim fazanima on i njegova supruga Boja svakodnevno pružaju.

Većina fazana slobodno šeta dvorištem, hrane se onim što pronađu u travi, ali ponekad požele da provire i u komšijsko dvorište.

"Jata neće otići, a da se ne vrate, jer nije im nigdje bolje nego kod mene, desi se nekada da odu na dva, tri dana, ali budu u okolini, vrate se. Inače, tokom ljeta budu stalno u dvorištu", rekao je Marković.

Ovom životinjskom carstvu dive se uzgajivači i posjetioci iz cijele BiH, a iako bi mu na kolekciji mnogi pozavidjeli, on planira da je obogati i u domaćinstvu uz pomoć poznanika iz Mostara ugosti mladunče kengura.

"Treba da prođe izvjesno vrijeme da on malo poraste, pošto godinu i po mora da sisa majčino mlijeko. Imam želju da u dvorištu uzgajam i druge ljubimce, ali nemam više 20 godina, nego 65, nemam mogućnosti da to gomilam, nemam nasljednika", rekao je Marković.


 

 

 

 

 

Novi Zmaj Iz CvrtkovacaŠtimac prati Zorana Kvržića iz Rijeke

Kvržić: Sada svi govore da sam hit igrac

 

 

Kvržić: Sada svi govore da sam hit igrač

 

 

 

28.09.2013., 10:17

Selektor fudbalske reprezentacije BiH u narednim danima će objaviti spisak fudbalera na koje računa za posljednja dva kvalifikaciona susreta protiv Lihtenštajna i Litvanije, a da će se ime fudbalera Rijele Zorana Kvržića naći na nekom od narednih spiskova potvrdio je i Pape sam.

 

 

 

Njegova karijera krenula je u lokalnom Rudaru iz sela Stanari blizu Doboja, a zatim je prešao u Teslić. Prije tri godine igrao je u HAŠK-u, te je poslije stigao u Osijek na probu i prošao. Od ljetos je u Rijeci. Blista. 

U Rijeku je došao na “mala vrata”, a ako ovako nastavi, mogao bi otići sa stilom. Zoran Kvržić (25) jedno je od otkrića Rijeke i HNL-a. Pravi hit igrač.

“Haha, sad svi govore da sam hit igrač, svima sam zanimljiv, a kad se samo sjetim što sam prošao u svojoj karijeri”, kazao je Zoran Kvršić na početku razgovora za hrvatski portal 24sata.hr.

“Krenuo sam u malom klubu Rudaru iz sela  Stanari blizu Doboja, a zatim sam igrao u Tesliću. Bilo je vrijeme da iz BiH odem u Hrvatsku i tako sam 2008. godine završio na probi u Lokomotivi. ‘Dobar si, dobar si, sigurno ćeš ostati s nama’, tetošili su me u Maksimiru. Bio sam uvjeren da sam pronašao pravi klub, a onda su me se riješili zadnjeg dana prijelaznog roka. Odjednom ih nisam zadovoljio, a cijelo su me vrijeme uvjeravali u suprotno”, priča Zoran Kvržić koji će definitivno postati novi Zmaj, te nastavlja:

“Otišao sam u susjedstvo i potpisao za HAŠK, koji je tad igrao u trećoj ligi. Bili su to teški dani za mene. Dugo sam razmišljao da li ostati u velikom fudbalu ili pak prijeći na mali. Naime, istodobno sam igrao za reprezentaciju BiH u malom nogometu, a onda sam jednog dana prelomio i odlučio se za veliki fudbal.

U HAŠK-u se rođeni Dobojlija zadržao dvije sezone, a onda je napokon došlo vrijeme za 1. HNL.

“Otišao sam na probu u Osijek. Tad je na probi bilo 35 igrača, a ja sam jedini ostao u klubu. I tamo je bilo problema na početku. Prvenstvo je počelo, prošla su četiri kola, a još mi nisu izradili radnu dozvolu. Dobio sam je prije petoga kola, a ja sam u debiju Istri zabio golčinu s 30 metara. I to je bio gol koji je pokrenuo moju karijeru”, prisjeća se Kvržić.

Niti u klubu sa Kantride mu na početku ove sezone nije bilo lako.

“Bio sam osuđen na klupu, nisam baš bio u prvom planu, a onda sam ušao i zabio gol Hajduku. I krenulo mi je. Sad nas opet čeka derbi protiv Hajduka, a ja se nadam da ću mu opet zabiti”, kaže Kvržić, koji bi naredne godine mogao na SP u Brazil. 

“Čujem da sam mu jako zanimljiv selektoru BiH. Jedva čekam poziv”, završio je 25-godišnji fudbaler Rijeke.

Rijeka slavila, Alispahić pogodio, a Kvržić asistirao

Naravno da bih se odazvao Sušićevom pozivu

 

 

U hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL) oduvijek je bilo bosanskohercegovačkih igrača koji su sjajnim igrama predvodili svoje klubove.

Ove sezone Said Husejinović postao je bitan kotačić u igri zagrebačkog Dinama, Avdija Vršajević i Tino Sušić su standardni u Hajduku, a za riječku "bajku", povijesne rezultate u Evropi, zaslužni su Mehmed Alispahić, bivši bh. reprzentativac, te Zoran Kvržić, potencijalni reprezentativac naše zemlje.

Mladi Kvržić redovito zabija u HNL-u, ali i u Evropi. Svojim je golom pomogao Riječanima da savladaju Stuttgart (2:1) u prvom susretu play-offa Evropske lige.

"Bilo je nevjerovatno kada sam zabio gol, ali najvažnija je pobjeda. Šteta što smo primili taj gol, možda je bio i ofsajd, ali eto. Favorit je i dalje Stuttgart, no mi idemo tamo da ostvarimo povijesni rezultat", rekao je Kvržić u razgovoru za SportSport.ba, dodavši:

"Drago mi je što sam igrao protiv igrača kao što je Vedad Ibišević. On je fantastičan napadač, malo mu nedostaje da postigne gol, a eto i jučer je tako bilo".

Rijeka je prije Stuttgarta izbacila Žilinu. Prođu li popularne Švabe, to će značiti neviđeno slavlje u gradu na Jadranu.

"Sama pobjeda je bila nešto neočekivano, u što smo ipak vjerovali. Slavilo se do jutarnjih sati. Nekako je čudno kada se samo spomene da smo pobijedili Stuttgart. Imamo sjajnu momčad, možemo odbraniti ovu prednost u Njemačkoj i uradit ćemo baš sve da prođemo u grupnu fazu. Grad je na nogama, euforija je velika....", dodao je Kvržić.

"Super je u Rijeci, odlično su me prihvatili, nisam na početku puno igrao, no sada je situacija puno bolja", nastavlja bivši igrač Osijeka, a na naše pitanje o mogućem pozivu u bh. reprezentaciju, odgovorio je:

"Normalno da bih pristao igrati za BiH. Imao sam informacije da je selektor Pape pratio ovu utakmicu. Trudio sam se da pokažem koliko znam i mogu, a ostalo je na njemu. Svakako sam na raspolaganju".

Za kraj je "otkrio" formulu dobrih rezultata Rijeke, te istakao da njegov klub sigurno spada u sami vrh hrvatskog nogometa.

"Mislim da ćemo biti konkurentni ove sezone. Siguran sam da spadamo među dvije ili tri najbolje hrvatske momčadi. Klub je doveo puno dobrih i kvalitetnih igrača kao što su Boraš, Maleš, Pokrivač, Krstanović... Ekipa je dobro posložena, trener je sjajan, klub ima podršku grada i ovo je zaista jedna prelijepa sportska priča", za kraj će Kvržić.

Trener Betisa oduševljen igrom Zorana Kvržića

Trener Betisa oduševljen igrom Zorana Kvržića

 

 
Ruben Castro, najbolji igrač Betisa neće konkurisati za večerašnji meč Rijeke i ovog španskog kluba na Kantridi.

Ipak trener Pepe Mel očekuje dobru utakmicu i trijumf svojih izabranika.

“Castro je već duže povrijeđen. Pripremali smo tim za novu sezonu bez Rubena,” izjavio je Mel, te prokomentarisao večerašnjeg protivnika:

“Ne znam kako su se za evropska gostovanja ovdje pripremali Žilina i Stuttgart, ali mi Rijeku sigurno nećemo potcijeniti. Gledao sam sve njihove utakmice, posebno sam oduševljen igrom Benka, Maleša i Kvržića. Teška utakmica je pred nama.”

Štimac prati Zorana Kvržića iz Rijeke

 

 

Selektor Hrvatske Igor Štimac posljednjih dana je centru pažnje hrvatske javnosti.
 

Vatreni su osvojili bod na Marakani koji ih je udaljio od direktnog plasmana na Mundijal u Brazilu, a Štimac je naišao na kritiku dijela hrvatske javnosti sa čime se teško miri.

Naši zapadni susjedi sutra igraju prijateljsku utakmicu protiv Juže Koreje, a Štimac je usljed velikog broja otkaza spisak proširio igračima iz domaćeg prvenstva. Među njima nalaze se i tri igrača Rijeke, a Štimac je poručio da prati i igre Zorana Kvržića, igrača koji potiče iz Bosne i Hercegovine.

"Gledamo Mišića, kao i Kvržića i Leškovića iz Rijeke. Ima tu igrača. Zanimljiv je i Maleš, igra u oba pravca, a ima i karizmu. Spomenut ću i Mikanovića, najtalentovanijeg igrača za to mjesto, te Antonija Milića kao lijevog stopera,” između ostalog je govorio Štimac.

Osim Kvržića za Rijeku sa uspjehom nastupa i Mehmed Alispahić, kao i donedavni veznjak Širokog Brijega, Damir Zlomislić.

Štimac razmišlja o pozivanju Zorana Kvržića

 

Remi sa Srbijom na Marakani potresao je hrvatsku fudbalsku javnost, a selektor Vatrenih Igor Štimac našao se na meti gotovo svih medija susjedne nam države.

Već se polako počelo pričati i o odlasku Igora Štimca, koji razmišlja o pozivanju i bosanskohercegovačkog internacionalca Zorana Krvžića, koji sa dosta uspjeha nastupa za Rijeku.

"Gledamo Mišića, kao i Kvržića i Leškovića iz Rijeke. Ima tu igrača, zanimljiv je i Maleš, igra u oba pravca i ima karizmu. Spomenut ću i Mikanovića, te Antonija Milića kao lijevog stopera", 24sata.hr prenosi izjavu Štimca.

Podsjetimo, Kvržić je ovog ljeta pojačao Rijeku i jedan je od najboljih igrača ovog kluba koji je preko Stuttgarta stigao do grupne faze Evropske lige.

 

Štimac razmišlja o pozivanju Zorana Kvržića

 

 

 

~~~design by KrNjInAc~~HVALA NA POSJETI DODJITE OPET~~~

Nach oben